Featured artist: Shannon Crees

Community facilities upgrade

Featured artist: Shannon Crees
You are here:

Development

Community facilities upgrade


 

In 2004 Council commission a condition audit on all community facilities. This audit documented all of the upgrades required to the buildings and forms the basis of the ten-year Community Facilities Upgrade Program.

More recently, Council was successful in receiving the Local Infrastructure Renewal Scheme grant from the NSW State Government. This is currently allowing Council's Infrastructure Planning and Property Services team to carry the program through to completion.

Successfully completed projects

Marrickville Town Hall – Secret Garden

Property Services, in conjunction with Library Services, received a much needed grant from the Australian Government’s Regional and Local Community Infrastructure Program (RLCIP). The grant was used to upgrade the outdoor area at the rear of Marrickville Town Hall. The existing garden was disused and not functional.

The funding allowed a total upgrade including a pergola to provide shade, new timber seating, a barbeque, sink, lighting and synthetic grass. New garden beds were created and planted to establish a vibrant and green breakout space.

The intended use of the space is to provide a peaceful setting in which to hold children’s activities such as readings and storytelling as well as community group gatherings and barbeques.

The new garden will allow the services provided by the library to expand beyond the walls of the building and enable inter-connectivity between the indoor and outdoor spaces to better meet the social and cultural needs of the community.

Before

After

Newtown Town Hall

Newtown Town Hall is a vital building in the Newtown Civic Precinct. It is a heritage item building in the Marrickville Local Environment Plan 2001 with the earliest part of the building dating back to 1865.

Marrickville Council’s Infrastructure Planning and Property Services team recently carried out significant upgrade works at the Town Hall. The works included upgrades to the front entrance including disabled access, a new lift, roof restoration, new ceilings, restored staircase, internal repaint, new flooring accessible toilet and a kitchen.

These upgrades will allow the Newtown Neighbourhood Centre which operates in the building to continue providing invaluable services to the community which benefits the aged, people with disabilities, people with mental illness, people from culturally and linguistically diverse backgrounds and people on low incomes.

Other groups which will directly benefit include exercise groups which regularly hold classes in the building.

The works will allow civic price to be restored to the immediate area, which was previously run down and in desperate need of renewal.

The upgrade was nominated for the Marrickville Medal for conservation. This award celebrates built conservation works that contribute to the understanding and preservation of Marrickville's rich cultural and architectural heritage.

Before

After

Marrickville Town Hall – Ceiling and mezzanine upgrade

Marrickville Town Hall is an integral part of the historically significant and visually prominent Marrickville Civic Precinct. It is a heritage listed item in the Marrickville Local Environment Plan 2001. The Town Hall is of social significance as the venue for many civic celebrations within Marrickville.

The primary aim of the work was to repair the existing ceiling and walls in the main auditorium. This provided the project architects with an opportunity to rethink the existing colour scheme. The heritage values were enhanced by reverting the colour scheme to match that of the original auditorium more closely.

Council’s photographic archival material dating back to 1935 provided assistance with tracing back the original colour scheme. The archival photographs indicate the internal window frames are stained in the same manner as the doors on the western side of the building. The final colour scheme was based on historic black and white photographic evidence as well as paint scrapes taken on site and colour matched.

The mezzanine was a disused part of the building used for storage. The balustrade was too low to comply with current standards and thus it was not possible to use it as a viewing area. The mezzanine has now been revitalised with a new handrail, and sanded and oiled timber floorboards and seating.

This project was nominated, and consequently shortlisted, for the Marrickville Medal for conservation. This award celebrates built conservation works that contribute to the understanding and preservation of Marrickville's rich cultural and architectural heritage.

Before

After

Enmore Resource Centre – accessibility and playground upgrade

Enmore Resource Centre is located within Enmore Park. It is an invaluable asset used primarily by mothers’ groups.

The project began in 2010 with the installation of accessible ramps to the rear entrance, providing easy entry for prams and wheelchairs. In early 2013 the centre was revitalised with a new accessible bathroom, new kitchen and a child friendly landscaping.

The new garden is a big hit with children, providing them with shaded outdoor reading areas, balancing beams, shaded sandpit, finger painting easel and a new path which is highly utilised by trikes.

Before

After

Petersham Town Hall – accessibility upgrade

The Petersham Town Hall is a two storey masonry clad Art Deco building constructed in 1938. The building is comprised of office space, council chambers, auditorium and stage.

The building is of heritage importance being identified in the State Heritage Database as having local significance, and being listed as an item in the Marrickville Local Environmental Plan 2011, RAIA and the National Trust. Council’s Infrastructure Planning & Property Services team have recently coordinated the installation of a much needed compliant accessible bathroom and meeting room on the ground floor.

The new facilities blend in seamlessly with the existing heritage fabric, whilst providing the users of the building essential amenities for their day to day operation.

Before

After

Petersham Town Hall – parapet and roof restoration

The Petersham Town Hall is a two storey masonry clad Art Deco building, constructed in 1938 and located at 107 Crystal Street, Petersham. The building is comprised of office space, former council chambers, auditorium and stage.

The building is of heritage importance being identified in the State Heritage Database as having local significance, and being listed as an item in the Marrickville Local Environmental Plan 2011, RAIA and the National Trust.

Recently, significant structural damage to the parapet, roof and lintels was identified during maintenance works. Over the past 12 months the following rectification works have been completed:

  • Rebuilding the fly tower parapet
  • New roofing, cladding and louvers to the existing skylight over stage
  • Waterproofing of the fly tower roof slab
  • Replacement of lintels and rebuilding of unstable brickwork to the eastern façade
  • Repairs to doors and windows along the eastern facade

The most significant repairs have been to the southern (Frederick Street) parapet. Due to the length of the building and its age, the parapet has sustained significant movement due to brick growth and expansion of steel lintel bars. It was necessary to deconstruct and rebuild the parapet to meet current construction code standards. New lintel bars were installed together with a new brick parapet built with expansion joints to allow for movement. New support steel was also installed behind the parapet.

Documentation for the remainder of the structural repairs required along the northern and western facades and the clock tower of the Town Hall are currently being prepared.

Before

After